onsdag 14 december 2016

Vill du ha hjälp med att skapa din Drömträdgård?!



Har du flyttat in i ett nybyggt hus där trädgården än så länge bara består av gräsmatta?
Har du flyttat in ett hus med en befintlig trädgård men önskar att forma den mer efter dina önskemål?
Har du flyttat in i ett äldre hus med en trädgård med äldre anor, fruktträd, stora träd, spår av en gång blomstrande rabatter? Vill du bevara, rekonstruera, renovera, göra nytt?
Vill du få hjälp med att anlägga en perennrabatt, kryddträdgård, grönsaksodling?


Tveka inte, hör av dig till Gökboets Odlingar!


Så här går det till

HEMBESÖK
För att jag ska kunna hjälpa dig så behöver jag komma hem till dig för att kunna inventera redan befintligt växtmaterial, göra uppmätningar, ta bilder, se omgivningen och känna in stämningen. Detta tar mellan 2-3 timmar beroende på storlek och omfattningen av växter.  
Kostnad 1570 kr (2 timmar, standard)
Observera att rådgivning inte ingår i dessa timmar!
Därefter 800 kr/h. Milersättning ingår upp till 4 mil, därefter 34 kr/mil. Om du efter detta besök bestämmer dig för att du  vill att jag utför ett förändringsförslag kommer denna kostnad att dras av från det slutgiltiga priset.

DINA IDÉER OCH TANKAR
Därefter behöver jag få veta vad du önskar dig för en trädgård, form, funktion, färger, prydnadsträdgård, nyttoträdgård, skötselnivå, träd, buskar, perenner etc. Du skriver ner till mig dina tankar och skickar gärna med bilder från trädgårdar du tycker om. 

SKALENLIG TOMTRITNING
En skalenlig ritning på tomten och huset, helst i skala 1:500 eller 1:250. Du kan skicka efter tomtkartor från lantmäteriet gratis!

Därefter väljer du ett av alternativen nedan som du vill ha av mig!
Trädgårdar 0-1200kvm
1. Enkel skalenlig skiss på ny formgivning, Beskrivning över idéer och nya lösningar, (ca 18 timmar)  
Kostnad 7500 kr
2. Detaljerad ritning, skalenlig, Växtval gällande träd och buskar, Beskrivning över idéer och nya lösningar, skötselbeskrivning. (ca 32 timmar
Kostnad 12 750 kr.
3. Samma som alt.2 men även växtval gällande perennrabatter och detaljritningar på planteringar, ev. kryddträdgård, grönsaksodling. (ca 48 timmar)  
Kostnad 18 750 kr.

(Priset är uträknat på antal arbetstimmar, 375 kr/h. Om trädgården är större än 1200 kvm kostar det 4 kr/kvm extra.)

Du får ett fint kompendium med skalenliga ritningar, detaljritningar, växtlistor, beskrivningar och skötselplaner! 
Allt du behöver för att sen anlägga din egna trädgård.

Om du behöver hjälp även med anläggning, plantering etc så utför jag vissa mindre planteringar och kan sedan tipsa dig om bra anläggningsföretag! 

Gökboets Odlingar
E-post: merablad@gmail.com
Tfn: 070-61 00 916 

tisdag 6 december 2016

En Trädgård i julklapp!

Bästa julklappstipset till den som drömmer om en prunkande och härlig trädgård redan till sommaren!
 
Bästa tiden för att planera sin trädgård och sin odling är nu under vintern. 
Tid för att förkovra sig i trädgårdsböcker och tidningar, tid att formulera drömmen om sin egna trädgård, finns nu under denna för trädgården viloperiod. 

Ge bort ett gestaltningsförslag för trädgården till någon du vet 
behöver hjälp att skapa sin drömträdgård. 

Hör av dig till Gökboets Odlingar!


Adventshygge i Odlingsverksta´n


 



fredag 18 november 2016

Hantverksodlade krukväxter


Gökboets Odlingar drar upp alla plantor från ekologiskt frö eller stickling. Jorden är alltid ekologisk och Kravmärkt. Inga tillsatser förekommer så länge plantorna växer i sin kruka. Senare näringstillskott består av nässelvatten eller Kravmärkta produkter. Även om det är växter som vi inte ska äta så anser jag att det är den ekologiska produktionen som är den viktiga utgångspunkten. Som trädgårdsmästare vill jag inte hantera och bidra med jord som innehåller konstgödning eller använda frömaterial som har producerats på plantor som bekämpats med svamp- och insektsbesprutning. Jag vill inte ha prydnadsplantor i mitt hem som drivits upp med konstgödning och är sprutade med dessa medel. Växter är oavsett om vi ska äta dem eller ha dem för att de är vackra, renande för den luft vi andas och då anser jag att hela plantan, jorden och fröet ska vara så rent som möjligt. Att dra upp plantor på det här sättet tar längre tid, du kan inte sälja dem lika snabbt. Men de utvecklar ett mycket starkare och stabilare rotsystem som gör hela plantan mer motståndskraftig mot eventuella angrepp och plantan får en längre levnadstid om den sköts på ett bra sätt.

Härom dagen tog jag sticklingar på några av mina favorit pelargoner. Det kanske kan tyckas sent att göra det vid den här tiden? Men eftersom jag har bra tillgång till ljus och värme i odlingsverkstaden så fungerar det utmärkt! Moderplantorna har sedan i september starka och fina skott som nu är perfekta att ta för att producera nya plantor till våren. Så här förökar jag pelargoner!


Med vass och väl rengjord kniv tar jag skott från olika pelargoner. De ska vara knubbiga och friska i bladen. Inga blomknoppar ska ha bildats. Jag sätter aldrig några sticklingar i vatten för att de ska bilda rötter, jag sätter dem alltid direkt i jord.

1) Ett fint skott från en variegerad pelagon med ljust rosa blommor. 2) Med den vassa kniven tar jag bort blad nedifrån och reducerar bladmassan. Brukar spara cirka två småblad och halverar om det är ett större blad. Skär rent snittet nedtill. 3) Sätter 4-5 sticklingar i varje kruka. Fyller varje kruka med jord upp till kanten. Sätter krukan i en 5 liters plastpåse. Med en blompinne gör jag hål och sätter försiktigt ner sticklingen utan att röra vid stället där jag gjort snittet. Trycker till försiktigt.




4) Sen vattnar jag försiktigt runt varje stickling, så att jorden sjunker tätt intill stjälken så det inte bildas luftfickor och sticklingen står stabilare. Jag sätter i två blompinnar så att inte påsen riskerar att sjunka ner på sticklingens blad. 5) Sen ska plastpåsen få fungera som miniväxthus till dess att sticklingen rotat sig och börjar visa tecken på att den växer. 6) Blåser i luft i påsen och sluter till med påsklämma eller dyl. 7) Sen får de stå ljust men inte i direkt solljus. Vid denna tid på året kan de dock inte få för mycket eller starkt solljus! Sen är det bara att vänta. Öppna påsarna cirka varannan dag för att det inte ska mögla och för att blåsa in nya luft. Vattning kommer inte behövas under denna tid. Risken är större att det  blir för blött och bildas kondens. När sticklingarna vuxit till sig så delar jag dem och ger dem varsin kruka, om kanske 4-5 veckor.






torsdag 3 november 2016

En heldag i Odlingsverksta´n


Igår singlade de första snöflingorna ner utanför verkstan. Inget som täckte marken men rejäl frost under natten och idag en otroligt vacker frostsolig morgon. Blev glad att jag hade täckt mina eukalyptus plantor på frilandet eftersom jag hade tänkt att jag ville gräva upp dem och vinterförvara dem. Brukar odla eukalyptus för att de är så bra och fina i buketter men de är ju inte härdiga här men är en perenn. Så nu kom de in till verkstan idag och har planteras i lerkrukor. Eukalyptus bör vinterförvaras som t.ex. citronverbena, rosmarin och curryört, ljust, svalt och med lite vattning. Citronverbenan brukar dock tappa sina blad och stå rätt trist under en tid men om man har tur kommer den igen efter 
lite beskärning när vårsolen kommer.

 Har också tagit sticklingar och delat plantor som står inne i sticklingstältet. Är mycket nyfiken på en planta som jag köpte för ett tag sedan som jag nu testar att ta sticklingar på. Namnet har jag glömt i skrivandets stund men återkommer. Den påminner lite om rosmarin, blir vedartad och har varigerade blad.

Sen har alla dahlior kommit in i verkstan i dagarna. Grävde upp dem för några veckor sedan och lade in dem med blad och stjälkar kvar inne i växthuset. Därefter klippte jag av stjälkarna och har lagt knölarna i lådor som nu får stå inne svalt under vintern. Jag vet att det finns lite olika sätt att ta hand om sina dahliaknölar på. Många sköljer bort jorden mellan knölarna men det här brukar fungera bra. Jorden torkar och då kan jag lätt skaka av den från knölarna. 

Sen är det härligt att stå den 3 november och göra frösådder! Idag har jag sått basilika, bladkoriander, ärtskott i stora tråg och gjorde en mix av olika bladväxter som jag också sådde i stora sålådor- mangold, grönkål, senapskål, spenat, ruccola, gurkört, röd målla, portlak och slätbladig persilja. Det blir spännande att se! 









söndag 30 oktober 2016

Kontakta Gökboets Odlingar!

Gökboets Odlingar
Emma Fritz
Trädgårdsmästare&Landskapsingenjör
merablad@gmail.com

Innehar F-skatt
 
 

Perennrabatten

Det finns så många olika perenner, fleråriga växter att välja mellan. Men det är viktigt att välja rätt växter för sin växtplats för att få så vackra och fungerande planteringar som möjligt. Det finns även perenner som inte har så lång levnadstid och så finns det de långlivade perennerna. Perenner övervintrar med sitt rotsystem på samma plats och återkommer år efter år. Det gäller att välja perenner som är härdiga på den plats där de ska växa. En del övervintrar sina knoppanlag under jord, dessa är de mest härdiga. Sen finns det perenner såsom lavendel och helgonört som egentligen kallas för halvbuskar, de övervintrar med sina knoppar ovan jord vilket gör dem mer utsatta för frosten och kylan samt uttorkning. Dessa är inte lika härdiga utan kräver en väldränerad och skyddad plats. Det finns perenner för soliga platser, för skuggiga, för halvskuggiga, för torra och för fuktiga - ja det finns perenner för alla lägen men som skrivet, det gäller att välja rätt utifrån deras krav på växtplats för att lyckas. Detta handlar om hur de levde i sin naturliga miljö. Idag finns det dock många hybrider, framtagna för att vara härdiga och som ska klara av det som kallas "god trädgårdsjord". Dessutom önskar man ju att färgerna fungerar tillsammans och att planteringen blir estetiskt vacker. Finns många olika bladformer, färger, höjder och växtsätt att ta hänsyn till när man komponerar.








 








 


Ekologiska Krydd- och Krukväxter

Att hitta ekologiska och Krav-märkta kryddor i butiken är inte svårt idag, det finns nästan i alla matbutiker. Persilja, salvia, basilika, mynta och oregano, i små krukor med plast omkring. De flesta som köpt dessa någon gång vet att en sådan här kruka nästan blir som en engångsförpackning. När man klippt av plantans blad en gång har den svårt för att komma igen och man gör sig heller inte besväret att försöka plantera om den eller bara toppa den för att den ska leva längre. Det är alltså ganska dyrt med krukodlade kryddor. 
Jag har försökt att odla egna kryddor till försäljning, basilika, timjan, koriander, persilja och rosmarin vilket visar sig fungerar väldigt bra. Jag köper endast ekologiska fröer och odlar bara i Krav-märkt ekologisk jord. Jag använder inga tillsatser gällande gödning, det klarar sig väldigt bra ändå men tar lite längre tid. Detta gör att plantan får ett mycket kraftigare och mer stabilt rotsystem så att plantan tål att toppas. Därmed blir plantan mer långlivad och kraftig i hela sin struktur. Dessutom är det ju vackert att kunna ha kvar sina kryddplantor i fina krukor i 
köket under en längre tid.

 


 




Ekologiska Snittblommor

I blomsterbutikerna hittar vi många olika vackra snittblommor, året runt. För en mindre bukett kan vi betala cirka 200 kr. Men att hitta giftfria och ekologiska snittblommor är inte lätt och vi blundar oftast inför hur dessa blommor är producerade och av vem de är skördade och paketerade. Med mitt ekologiska perspektiv är de konventionella snittblommor inte en okej företeelse och jag hoppas verkligen att det så småningom dyker upp helt ekologiska alternativ på marknaden. 
I Sverige har vi en kort säsong där vi kan odla snittblommor och under den säsongen kanske inte det säljs så mycket snittblommor i butikerna som under vinterhalvåret. Så att försöka sig på att odla ekologiska snittblommor här är svårt men det går och om kunderna vet vad de vill ha och börjar välja dessa alternativ istället så är det möjligt. Här får vi ju se snittblommor som grönsaker, att det är en säsongsgröda. Under vinterhalvåret kan vi inte ha prunkande blomsterbuketter inomhus utan istället välja krukväxter och vintergröna alternativ från naturen. 

Jag har gjort några försök under några år med att odla snittblommor och  försökt att sälja lite buketter. Har även odlat snittblommor till bröllop och bröllopsdekorationer vilket vore väldigt spännande att kunna utveckla i framtiden.