söndag 30 oktober 2016

Kontakta Gökboets Odlingar!

Gökboets Odlingar
Emma Fritz
Trädgårdsmästare&Landskapsingenjör
merablad@gmail.com

Innehar F-skatt
 
 

Perennrabatten

Det finns så många olika perenner, fleråriga växter att välja mellan. Men det är viktigt att välja rätt växter för sin växtplats för att få så vackra och fungerande planteringar som möjligt. Det finns även perenner som inte har så lång levnadstid och så finns det de långlivade perennerna. Perenner övervintrar med sitt rotsystem på samma plats och återkommer år efter år. Det gäller att välja perenner som är härdiga på den plats där de ska växa. En del övervintrar sina knoppanlag under jord, dessa är de mest härdiga. Sen finns det perenner såsom lavendel och helgonört som egentligen kallas för halvbuskar, de övervintrar med sina knoppar ovan jord vilket gör dem mer utsatta för frosten och kylan samt uttorkning. Dessa är inte lika härdiga utan kräver en väldränerad och skyddad plats. Det finns perenner för soliga platser, för skuggiga, för halvskuggiga, för torra och för fuktiga - ja det finns perenner för alla lägen men som skrivet, det gäller att välja rätt utifrån deras krav på växtplats för att lyckas. Detta handlar om hur de levde i sin naturliga miljö. Idag finns det dock många hybrider, framtagna för att vara härdiga och som ska klara av det som kallas "god trädgårdsjord". Dessutom önskar man ju att färgerna fungerar tillsammans och att planteringen blir estetiskt vacker. Finns många olika bladformer, färger, höjder och växtsätt att ta hänsyn till när man komponerar.








 








 


Ekologiska Krydd- och Krukväxter

Att hitta ekologiska och Krav-märkta kryddor i butiken är inte svårt idag, det finns nästan i alla matbutiker. Persilja, salvia, basilika, mynta och oregano, i små krukor med plast omkring. De flesta som köpt dessa någon gång vet att en sådan här kruka nästan blir som en engångsförpackning. När man klippt av plantans blad en gång har den svårt för att komma igen och man gör sig heller inte besväret att försöka plantera om den eller bara toppa den för att den ska leva längre. Det är alltså ganska dyrt med krukodlade kryddor. 
Jag har försökt att odla egna kryddor till försäljning, basilika, timjan, koriander, persilja och rosmarin vilket visar sig fungerar väldigt bra. Jag köper endast ekologiska fröer och odlar bara i Krav-märkt ekologisk jord. Jag använder inga tillsatser gällande gödning, det klarar sig väldigt bra ändå men tar lite längre tid. Detta gör att plantan får ett mycket kraftigare och mer stabilt rotsystem så att plantan tål att toppas. Därmed blir plantan mer långlivad och kraftig i hela sin struktur. Dessutom är det ju vackert att kunna ha kvar sina kryddplantor i fina krukor i 
köket under en längre tid.

 


 




Ekologiska Snittblommor

I blomsterbutikerna hittar vi många olika vackra snittblommor, året runt. För en mindre bukett kan vi betala cirka 200 kr. Men att hitta giftfria och ekologiska snittblommor är inte lätt och vi blundar oftast inför hur dessa blommor är producerade och av vem de är skördade och paketerade. Med mitt ekologiska perspektiv är de konventionella snittblommor inte en okej företeelse och jag hoppas verkligen att det så småningom dyker upp helt ekologiska alternativ på marknaden. 
I Sverige har vi en kort säsong där vi kan odla snittblommor och under den säsongen kanske inte det säljs så mycket snittblommor i butikerna som under vinterhalvåret. Så att försöka sig på att odla ekologiska snittblommor här är svårt men det går och om kunderna vet vad de vill ha och börjar välja dessa alternativ istället så är det möjligt. Här får vi ju se snittblommor som grönsaker, att det är en säsongsgröda. Under vinterhalvåret kan vi inte ha prunkande blomsterbuketter inomhus utan istället välja krukväxter och vintergröna alternativ från naturen. 

Jag har gjort några försök under några år med att odla snittblommor och  försökt att sälja lite buketter. Har även odlat snittblommor till bröllop och bröllopsdekorationer vilket vore väldigt spännande att kunna utveckla i framtiden.

 








lördag 29 oktober 2016

Köksträdgården

Jag växte upp i ett villakvarter där varje hus hade sin egna trädgård omgärdad av någon häck av rödbladig berberis eller ölandstok. Trädgårdsintresset var inte så stort kanske som det är idag gällande utformning, så trädgårdarna var inte så mysiga som tillhörde de här husen som byggts någon gång under 60-70talet. Mycket barrväxter och rhododendron dock och kanske rosor. Men däremot hade väldigt många grönsaksland och mycket bärbuskar. Sen för cirka tjugo år sedan, kanske mer så valde de flesta att så igen dessa odlingar och det blev till gräsmatta eller grusyta istället. Men nu så börjar intresset för egen odling att komma tillbaka! Fler och fler små växthus dyker upp i trädgårdarna och många börjar att odla i pallkragar i sin trädgård eller på sin bakgård - det är underbart! För det finns inget så lyxigt som att kunna skörda och laga mat av det en har odlat själv. Men det blir ännu roligare och intressantare om en har lite kunskaper omkring odlandet och köksväxterna en vill odla. Det handlar om växtval, jorden, näring, växtföljd och sjukdomar samt utformning och skötsel.