onsdag 8 november 2017

ANHOLTS MOST Vilde Drink



Vår egen äppelmust
Vi har under några veckor varit ute och samlat cirka 200kg äpplen, både "vilda" och odlade och pressat fantastisk must. 

Musten är pastöriserad, det vill säga, vi har värmt upp den till 75 grader för att musten inte ska börja jäsa. Därefter har vi hällt upp den på 3 liters bag-in-box som vi lagt i en pappkartong med öppning för tappen, 
som en vinbox!
Hållbarheten är oöppnad upp till ett år och öppnad upp till 2 månader.
Etiketter och stämpel har vi själva designat!

Äppelmust är den perfekta höst- och vinterdrycken, både serverad kall och varm, med kanel och stjärnanis (och kanske rom!). 

Vi säljer 1 st för 160 Dkr eller 2 st för 300 Dkr

VÄLKOMMEN ATT BESTÄLLA!
Om du bor på Anholt, kom till Kafé Det Blå Hus
Om du bor i Sverige eller Köpenhamn/Århus så kan vi ta med när vi är på tur framöver.





Så här gör vi!
Vi cyklar runt på ön med vår Long John bike och samlar äpplen både från träd och på marken. Frukt med mask eller mögel tar vi inte. Vi plockar heller inte frukt i djurhagar eftersom man inte vill att frukten kommer i kontakt med djurens avföring. 


 Så cyklar vi hem med all frukt som vi förvarar i lådor utanför vårt lilla musteri. Om vi inte mustar med en gång så lägger vi en pressening över eftersom man ska skydda dem från fåglar som vill komma och äta och deras avföring.


 Sen grovsköljer vi alla äpplen..
och sköljer dem igen..
och en sista gång inne i musteriet så finsköljer vi dem.
Därefter skär vi bort eventuella skador eller fulheter och delar de större frukterna innan de åker ner i kvarnen för att hackas i små bitar. "Hacket" lägger vi sedan i silduken som ligger nere i själva pressen. Vi har en stor press som klarar ca 35 liter, så 5 st 10 liters hinkar hela äpplen har vi kommit på blir lagom för en pressning, då får vi ut cirka 10-12 liter must!






 


Så efter en stund när silduken börjar bli full så börjar det flöda ut underbart god ren must! Vi lägger på locket och börjar pressa så mycket vi kan.





Vi silar musten tre gånger genom vanliga silar, den sista gången genom fin silduk. När vårt spann på 30 liter är fullt så tar vi in den i vårt kök för att pastörisera musten, värma upp den till 75 grader så att jästsvampar och bakterier dör. Detta gör att hållbarheten blir längre men tyvärr kan du inte använda just denna must till cidertillverkning eller äppelcidervinäger, 
då ska den vara opastöriserad. 
Vi mäter med en termometer så att vi får upp värmen på 75 grader och då häller vi musten på 3 liters påsarna och sluter till. Påsarna får sedan svalna och därefter lägger vi dem i kartong, etiketterar, stämplar med datum - och så är den klar! Så himla kul att musta äpplen!









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar