lördag 29 oktober 2016

Köksträdgården

Jag växte upp i ett villakvarter där varje hus hade sin egna trädgård omgärdad av någon häck av rödbladig berberis eller ölandstok. Trädgårdsintresset var inte så stort kanske som det är idag gällande utformning, så trädgårdarna var inte så mysiga som tillhörde de här husen som byggts någon gång under 60-70talet. Mycket barrväxter och rhododendron dock och kanske rosor. Men däremot hade väldigt många grönsaksland och mycket bärbuskar. Sen för cirka tjugo år sedan, kanske mer så valde de flesta att så igen dessa odlingar och det blev till gräsmatta eller grusyta istället. Men nu så börjar intresset för egen odling att komma tillbaka! Fler och fler små växthus dyker upp i trädgårdarna och många börjar att odla i pallkragar i sin trädgård eller på sin bakgård - det är underbart! För det finns inget så lyxigt som att kunna skörda och laga mat av det en har odlat själv. Men det blir ännu roligare och intressantare om en har lite kunskaper omkring odlandet och köksväxterna en vill odla. Det handlar om växtval, jorden, näring, växtföljd och sjukdomar samt utformning och skötsel.







 
 
 

















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar